Les Jornades de Pensament Nacional REPENSEM-NOS són un fòrum de debat anual on provem d’encarar algunes de les qüestions problemàtiques que la nació catalana afronta en aquests moments de complexitat i que, sovint, no troben un marc adequat per a una reflexió pausada.
Així doncs, habitualment en tres sessions, al REPENSEM-NOS plantegem temes de difícil encaix en el debat habitual als mitjans i, menys, en les dinàmiques partidistes que senyoregen la discussió política en la Catalunya post-referèndum. Temes que hem centrat es- pecíficament en dos factors que per a nosaltres són clau en el debat nacional:
D’una banda la pervivència de la nació catalana, el sobiranisme en la seva concepció àmplia. Això va des del pòsit cultural i lingüístic, al maltractament econòmic que patim i que tant greument perjudica el benestar que els ciutadans d’aquest país ens mereixem.
De l’altra, la defensa de la llengua catalana, el seu estat, les estratègies per a normalitzar-ne l’ús al nostre país o la importància de l’escola com a referent lingüístic i de socialització en català.
Finalment, vista la situació actual de l’independentisme, també hi hem començat a tractar temes que tangencialment afecten el procés d’alliberament nacional però que depassen l’àmbit estrictament nacional. En aquest aspecte és en el que tractem temes de sociopolítica general com la importància del control dels mitjans, el debat sobre l’estat actual de la democràcia representativa, la irrupció de les formacions d’extrema dreta, el debat immigratori que no podem defugir més, etc...
Tot plegat sense oblidar la nostra visió permanent de la nació com un cos sencer que s’aglutina al voltant d’una llengua i una història compartides. D’aquesta manera per a nosaltres, i mirem sempre de tenir-ho present, la nació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.
Aprofitant la tornada d’una coneguda cançó de BRAMS, en aquesta sessió es debatrà la importància dels mitjans de comunicació en el procés, la dificultat de tenir uns mitjans independents, el control de partits i corporacions de la majoria dels mitjans, les fake news, la intel.ligència artificial en el control de la informació...
Un dels efectes més perniciosos del fracàs momentani del procés d’independència ha estat el descrèdit dels partits i de la classe política en general. Això a generat un corrent d’opinió important que aboga per “cremar-ho tot”, per l’abstenció permanent, per la renovació radical del sistema polític i de l’estructura de partits. Sovint, tot plegat, acompanyat d’una pulsió antipolítica que posa en entredit el sistema democràtic que hem estat transitant els darrers decennis.
Un dels temes recurrents però soterrats en la reivindicació dels Països Catalans ha estat, de sempre, la relació tensa enre el Principat i el País Valencià. Acusacions creuades encenen el debat: no assumpció de la unitat de la llengua, defensa de la idiosincràsia pròpia, pancatalanisme, prepotència colonial, supremacisme i paternalisme... Un bon moment per a la unitat, no només del país, sinó de les lluites compartides que vivim.
(Barcelona, 1967)
Periodista i assagista es va diplomar en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat a diversos mitjans de comunicació. En ràdio ha col.laborat amb Ràdio Associació de Catalunya, COM Ràdio i Ràdio Nacional d’Espanya. Televisions com Televisió de Catalunya, Betevé i La Sexta i publicacions com El Periódico, Ara, Catalunya Plural, ADN, La Marea i Público, entre d’altres. Va ser subdirector d’Ajoblanco i ha treballat en múltiples projectes editorials i audiovisuals. Ha fet periodisme de divulgació econòmica en diversos mitjans i ha publicat dos llibres sobre el tema: La economía no existe, publicat el 2009, i Posteconomía, del 2012, on critica els esquemes econòmics actuals i el capitalisme. El novembre de 2012 va publicar un article irònic titulat «Guia pràctica de l’expulsió catalana de l’euro», i el 2013 va publicar La rebel.lió catalana amb l’editorial Labutxaca on defensa la constitució d’una república catalana. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, fou cap de llista de la Candidatura d’Unitat Popular - Crida Constituent després de ser escollit en primàries com a independent. La seva coalició va obtenir uns resultats històrics, arribant als 10 escons de representació al Parlament de Catalunya. El 4 de gener de 2016 va renunciar a la seva acta de diputat després de la decisió del consell polític i del grup d’acció parlamentària de la CUP-Crida Constituent de no donar suport a la investidura d’Artur Mas. El 12 de gener va formalitzar oficialment la renúncia a l’escó després de participar en la sessió d’investidura i votar al nou President de la Generalitat Carles Puigdemont. És exsecretari nacional de l’ANC.
(Barcelona 1970)
Nascuda al barri del Turó de la Peira, Núria Cadenes estudià a l’Escola Heura i participà en el moviment estudiantil català de finals dels 80, fundant l’organització juvenil independentista Maulets. El 9 de setembre de 1988, amb 18 anys, fou detinguda a Barcelona per la seva presumpta participació en un atemptat frustrat de Terra Lliure. El 1990 fou jutjada per l’Audiència Nacional i, tot i negar la seva participació, fou condemnada a sis anys de presó major i dos de presó menor. El 2006, dos dels seus companys la van exculpar de la participació en l’atemptat. L’octubre de 1992 fou posada en llibertat després de complir quatre anys de presó. Després de ser alliberada, estudià Història a la Universitat de Barcelona i treballà com a traductora. Es traslladà a València, on treballà a la revista El Temps i a Acció Cultural del País Valencià. Va ser membre fundadora de Maulets i militant del PSAN. El 1992 es presentà per Catalunya Lliure al Parlament de Catalunya, però no obtingué representació. El 2010 tancà la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a Girona i posteriorment fou elegida presidenta del partit.
(Barcelona 1984)
Pilar Carracelas Argiz és periodista especialitzada en anàlisi política. Ha participat en tertúlies a TV3 i RAC1. Va llicenciar-se en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster d’Anàlisi Política per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat a Televisió Espanyola, RAC1, TV3, BTV, La Sexta i l’Agència EFE. També dissenya estratègies de continguts web per a empreses. És molt present en les xarxes socials, sobretot a Twitter i a Youtube amb el vídeoblog L’Últim Diumenge Autonòmic. El març del 2022 va signar el manifest Defensem l’escola en català.
(Barcelona 1979)
Filòsof i escriptor, reballa com a tertulià en diversos mitjans de comunicació i com a professor a la Universitat Ramon Llull.[1] Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona el 2003, Dedéu va continuar els seus estudis amb un màster a The New School for Social Research. Posteriorment, ha col.laborat amb mitjans com BTV, Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya,[3] Rac1 i El Punt Avui, entre d’altres. És columnista del mitjà digital El Nacional i participa en les tertúlies d’El món a RAC1. Està vinculat a l’Ateneu Barcelonès, on ha estat vocal de la junta i gestor de música durant la presidència de Francesc Cabana. El 2014 fou un dels impulsors de l’Orquestra del Montsalvat juntament amb Oriol Pérez Treviño, Francesc Prat, Domènec Orrit i Salvador Boix. El 2017 es presentà com a candidat a la presidència de l’Ateneu Barcelonès, amb una candidatura anomenada «Ordre i aventura», en honor d’una cançó de Mishima, i acompanyat per l’escriptor Enric Vila, el periodista Joan Safont i la filòsofa Anna Punsoda, entre d’altres. Va quedar en segona posició, per darrere de Jordi Casassas, que va revalidar la presidència.
(Bahía Blanca, Argentina 1976)
El 1992, amb gairebé 16 anys, va arribar a Catalunya amb la seva família. Va estudiar a l’IES Sa Palomera de Blanes i després Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona, però no va finalitzar els estudis. El 2004 va fundar, amb la seva parella Marta Sibina, la revista Cafè amb llet. El 2011 va començar a investigar i publicar sobre la sanitat pública catalana, i el 2013 van publicar el llibre “Artur Mas: on són els meus diners”. El 2019 van crear la plataforma Octuvre per denunciar la manipulació dels mitjans de comunicació. El 2016 va guanyar les primàries per liderar Podem Catalunya. El 2017 va donar suport al referèndum unilateral d’independència i va demanar que les bases del partit decidissin sobre el posicionament. Aquest fet va tensar les relacions amb la direcció estatal de Podemos i amb el seu grup parlamentari. El 27 d’octubre de 2017, Fachin i dos altres diputats es van desmarcar del seu grup en la votació sobre la declaració d’independència de Catalunya. Després de la intervenció de la Generalitat i l’aplicació de l’article 155, va proposar una estratègia conjunta amb l’independentisme, la qual cosa va augmentar les tensions amb el partit. El 6 de novembre de 2017, va dimitir com a Secretari General de Podemos i es va donar de baixa del partit. Actualment, amb la Marta Sibina, dirigeix el projecte periodístic OCTUVRE.
(Figueres, 1980) Durant el decenni del 2020 es feu conegut pel seu discurs sobre el retrocés de la llengua catalana, amb una narrativa descrita com a desacomplexada, proposant i combativa vers els mitjans públics i la manca d'acció política i institucional en aquest àmbit per part dels líders del procés d'independència de Catalunya.
Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador lingüístic de la Intersindical Educació, el 2021 va publicar Decàleg irreverent per a la defensa del català. L'obra és un assaig que, a través del concepte del «pragmatisme unilateral» pretén crear consciència del repte de mantenir viva la llengua en el dia a dia, i en què hi alerta de la poca exigència del català emprat als mitjans de comunicació que depenen de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en la situació actual de diglòssia generacional en què es «castellanitzen els fills de catalanoparlants en les àrees més poblades del país». A més, hi assenyala la manca de polítiques lingüístiques decidides per part dels governs, hi destaca la correlació entre drets lingüístics i socials i hi adverteix sobre les polítiques econòmiques desenvolupistes que acceleren el procés de substitució lingüística.
(Bétera 1960)
Vicent Partal va estudiar Magisteri a la Universitat de València però aviat es va dedicar al periodisme. Cofundador del setmanari El Temps el 1983, va treballar també al Diari de Barcelona i a Televisió Espanyola, especialitzant-se en política internacional. Va cobrir esdeveniments importants com la caiguda del Mur de Berlín, el cop d’Estat a l’URSS, i la guerra dels Balcans, entre d’altres. El 1994, va crear El Temps Online, el primer sistema informatiu a Internet dels Països Catalans. L’any següent, juntament amb Assumpció Maresma, va fundar Infopista, que més tard es convertiria en el diari electrònic VilaWeb. També va crear el programa tecnològic L’Internauta a Catalunya Ràdio. Partal és director de VilaWeb i col.labora amb altres mitjans com Avui, El 9 Esportiu, i Berria. Ha publicat diversos llibres sobre temes com l’OTAN i els nacionalismes de l’antiga Unió Soviètica, així com obres importants sobre el sobiranisme a Catalunya. També ha participat en programes de televisió i és president de l’European Journalism Centre. Des de juny de 2020, és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
(El Pla de l Penedès 1988)
Em dic Pep Antoni Roig i escric per explicar coses. Sóc escriptor i faig de guionista, storyteller, escrivent publicitari, creador de continguts o senzillament redactor a seques. Per resumir-ho, suposo, el meu contracte laboral diu que treballo de Director Creatiu a Frame CreativeMedia i que em guanyo la vida pensant, creant i escrivint programes de televisió, campanyes de publicitat, columnes al diari, documentals, reportatges periodístics, llibres o una simple etiqueta d’ampolla de vi.
(València, 1961)
Periodista valencià i professor a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Ha estat vicepresident d’Òmnium Cultural, secretari general de la Fundació Catalunya Oberta i director de Televisió de Catalunya del 2017 al 2022. Actualment, presenta “El Pentàgon” a 8tv. Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB i doctor en Comunicació per la URL, Sanchis ha ocupat diversos càrrecs destacats en el món periodístic. Ha estat director del setmanari El Temps, la revista Setze, el diari El Observador i el diari Avui. El 2007 va signar el Manifest Basset-Bausset i el 2008 va ser director de continguts del Grup Cultura 03. Ha dirigit programes de TV3 com Stromboli i Pares i fills, i també va dirigir Barça TV entre 2009 i 2010. Sanchis ha comissariat exposicions com “Barcelona – València – Palma” al CCCB i ha estat guardonat amb el 33è premi Carles Rahola per un assaig sobre el País Valencià. El 2012 va ser nomenat director d’El Temps i director general de la Fundació Catalunya Oberta. Articulista i tertulià en diversos mitjans, el 2017 va ser nomenat director de TV3, càrrec que va deixar el 2022 per incorporar-se al Grup Món com a director general.
Comissió 11 de setembre del Penedès
Les pàgines d'aquest web, la informació o els elements que s'hi contenen, incloent textos, documents, fotografies, dibuixos, representacions gràfiques, bases de dades, programes informàtics, així com logotips, marques, noms comercials o altres signes distintius, estan protegits per drets de propietat intel·lectual o industrial, dels quals la COMISSIÓ 11 de SETEMBRE DEL PENEDÈS (en endavant el PROPIETARI) n'és titular o llicenciatari legítim.
No s'atorga cap garantia sobre la licitud i la legalitat de la informació o els elements que contenen les pàgines d'aquest lloc web quan la seva titularitat no correspongui al propietari
El PROPIETARI manté des dels seus inicis una rigorosa política de privacitat amb les dades d'aquelles persones que han establert relacions amb la nostra empresa. Continuant amb aquesta política de defensa de la privacitat, i a l'objecte d'adequar-nos a la nova normativa: REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 27 d'abril de 2016 (d'ara endavant, RGPD), que és exigible des el 25 de maig de 2018, detallem actualitzada la nostra política de protecció de dades.
En compliment del que disposa REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 27 d'abril de 2016 (en endavant, "RGPD") relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa a el tractament de dades personals ia la lliure circulació d'aquestes dades, el PROPIETARI l'informa com RESPONSABLE DEL TRACTAMENT que totes les dades de caràcter personal que ens proporcioni seran incorporades a un fitxer de dades mantingut sota estrictes mesures de seguretat i confidencialitat denominat "CONTACTES".
La recollida i tractament automatitzat de les dades personals té com a finalitat la prestació, manteniment, administració, ampliació, millora i estudi dels productes d'assegurances en els quals vostè decideixi donar-se d'alta, contractar, o sol·licitar informació. Així mateix també té com a finalitat l'enviament, per mitjans tradicionals i electrònics, d'informació operativa, de contractació, comercial sobre productes i serveis, oferts pel PROPIETARI.
El PROPIETARI l'informa que compleix amb les mesures de seguretat de protecció de dades personals legalment requerides i que ha adoptat totes les mesures raonablement exigibles conforme als coneixements tècnics actuals per evitar la pèrdua, mal ús, alteració, intrusió il·legítima i sostracció de les dades personals facilitades. En qualsevol cas vostè ha de saber que INTERNET no és un mitjà inexpugnable.
Les seves dades es mantindran emmagatzemades mentre gestionem el seu requeriment o fins que vostè ens indiqui el contrari, així com per tramitar sol·licituds, realitzar tasques administratives i remetre-li informació addicional que puguin ser del seu interès. Les finalitats de les operacions de processament de dades que porta a terme la COMISSIÓ 11 DE SETEMBRE DEL PENEDÈS com a RESPONSABLE DE TRACTAMENT són exclusivament la gestió de la relació amb els clients potencials i els contactes, així com un ús comercial i de millora de la seva experiència en línia.
L'emplenament dels formularis, així com de qualsevol altre qüestionari que pugui facilitar en un futur, és totalment potestativa, però, la negativa a facilitar determinades dades, podrà suposar la impossibilitat de complir amb la seva petició.
Vostè és l'únic responsable de la veracitat i correcció de les dades incloses, exonerant el PROPIETARI de qualsevol responsabilitat al respecte. Així mateix, garanteix i respon, en qualsevol cas, de l'exactitud, vigència i autenticitat de les dades personals facilitades, i es compromet a mantenir-les degudament actualitzades.
En lliurar voluntàriament les seves dades CONSENTEIX PER INTERÈS LEGÍTIM al seu tractament automatitzat o no per part del PROPIETARI, així com la seva comunicació a entitats la connexió amb les seves dades sigui necessària o legalment obligatòria, i en el cas de comunicacions comercials via correu electrònic o mitjà equivalent, CONSENTEIX PER INTERÈS LEGÍTIM la seva recepció.
El PROPIETARI es preocupa per la privacitat de les seves dades, i per això li garanteix la major confidencialitat en el seu tractament, confirmant que no se'n realitzarà cap cessió a tercers.
Finalment, les seves dades seran cedides a administracions i altres organismes públics en aquells casos en què això vingui imposat per obligació legal o per disposició judicial.
El PROPIETARI l'informa igualment que vostè podrà en qualsevol moment denegar el consentiment anteriorment facilitat i exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les dades recollides en el Fitxer, dirigint-se al PROPIETARI a través de correu electrònic o enviant una carta postal a l'adreça esmentada.
Una galeta o cookie és un fitxer que es descarrega en el teu ordinador a l'accedir a determinades páginas web. Les galetes permeten a una pàgina web, entre altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d'un usuari o del seu equip i, depenent de la informació que continguin i de la forma en què utilitzi el seu equip, poden utilitzar-se per reconèixer a l'usuari o per guardar opcions que l'usuari ha triat (llengua, colors, etc...).
Segons qui sigui l'entitat que gestioni el domini des d'on s'envien les galetes i tracti les dades que s'obtinguin, es poden distingir dos tipus: galetes pròpies i galetes de tercers.
Existeix també una segona classificació segons el termini de temps que romanen emmagatzemades en el navegador del client, podent tractar-se de galetes de sessió o galetes persistents.
Existeix una altra classificació amb cinc tipus de galetes segons la finalitat per la qual es tractin les dades obtingudes: galetes tècniques, galetes de personalització, galetes d'anàlisi, galetes publicitàries i galetes de publicitat comportamental.
Aquesta pàgina web utiliza diversos tipus de galetes amb l'única finalitat de millorar la navegació de l'usuari en aquest lloc web, sense cap tipus d'objectiu publicitari o similar. Totes les galetes, excepte les fetes servir per Google Analytics, són temporals i desapareixen en tancar la sessió. A continuació s'identifiquen les galetes que estan sent utilitzades en aquest portal així com la seva tipologia i funció:
Galetes d'anàlisi: Són aquelles que, ben tractades per nosaltres o per tercers, ens permeten quantificar el nombre d'usuaris i així realitzar el mesurament i anàlisi estadístic de la utilització que fan els usuaris del servei ofert. Per això, s'analitza la teva a navegació a la nostra pàgina web, amb la finalitat de millorar l'oferta de productes o serveis que t'oferim. Aquest web utilitza Google Analytics, un servei d'analítica web desenvolupada per Google, que permet el mesurament i anàlisi de la navegació a les pàgines web. Podeu trobar més informació sobre aquest tema i inhabilitar l'ús d'aquestes galetes a http://www.google.com/intl/es_ALL/analytics/learn/privacy.html. A través de l'analítica web no s'obté informació sobre les teves dades personals. La informació que s'obté és la relativa al nombre d'usuaris que accedeixen a la web, el nombre de pàgines vistes, la freqüència i repetició de les visites, la seva durada, el navegador utilitzat, l'operador que presta el servei, l'idioma, el terminal que utilitza, o la ciutat a la qual està assignada la seva adreça IP. Informació que possibilita un millor i més apropiat servei per part d'aquest portal. Si es desactiven aquestes galetes el web podrà seguir funcionant.
Galetes de tipus tècnic: Són necessàries per a la correcta navegació per les pàgines web. Gestiona el consentiment de l'usuari davant l'ús de les galetes a la pàgina web, amb l'objecte d'evitar l'excessiva molèstia que pugui suposar mostrar repetidament informació sobre la política de galetes en la part superior de la web a aquelles persones que hagin acceptat la mateixa. Si es desactiven aquestes galetes, no es rebran correctament els continguts del lloc web.
Galetes de xarxes socials: Són utilizades per a que puguis interactuar amb diferents plataformes socials (Facebook, YouTube, Twitter, Flickr, etc.) i es generen únicamente per als usuaris d'aquestes xarxes socials. Les condicions d'ús d'aquestes galetes i la informació emmagatzemada es regula per la política de privacitat de la plataforma en qüestió.
Aquest web mostra la informació sobre la seva Política de Galetes en la part inferior de qualsevol pàgina amb cada inici de sessió.
Davant aquesta informació és possible dur a terme les següents accions:
Seguir navegant: Si continues navegant pel nostre web, s'entendrà que acceptes l'ús que fem de les Galetes..
Modificar la configuració: Pots restringir, bloquejar o esborrar les galetes utilitzant el teu navegador. En cada navegador l'operativa és diferent. Consulta l'ajuda del teu navegador per saber com operar.